vineri, 11 februarie 2011

Perioada Triodului

Perioada Triodului incepe pe 13 februarie. Numita si perioada prepascala, Triodul, este o perioada speciala de pregatire, de pocainta pentru intampinarea celei mai mari sarbatori crestine, Invierea Domnului. Aceasta perioada dureaza 10 saptamani.

In prima saptamana din perioada Triodului, inaugurata anul acesta, duminica, 13 februarie, nu se posteste. Aceasta randuiala este prevazuta in Biserica noastra ca o pregatire treptata pentru vremea Postului cel Mare.

Asadar, miercuri si vineri din aceasta saptamana nu sunt zile de post si sunt insemnate in calendar cu harti. Saptamana a doua este una obisnuita, cu postire miercurea si vinerea, iar cea de-a treia saptamana a Triodului, care precede intrarea in perioada Postului Mare, este cunoscuta ca Saptamana branzei, atunci fiind dezlegare la lapte, branza, oua si peste in toate zilele, inclusiv miercurea si vinerea.

Urmeaza Postul Mare cu o durata de 7 saptamani. Ultima saptamana a postului este numita Saptamana Mare sau a Patimilor Domnului in care postul devine mai aspru.

Ii indemn pe toti sa se pregateasca pentru post si asa sa intampinam pe Domnul Iisus Hristos Inviat!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu